Geen favorieten
*
*
*

Gezondheidszorg in Spanje

Gezondheidszorg aan de costa blanca

Wat te doen als je een dokter, tandarts, fysiotherapeut, specialist, of ziekenhuis in Spanje nodig hebt? Als je tijdelijk in Spanje verblijft, bijv. met vakantie, op zakenbezoek, bij overwinteren, e.d. of als resident.

Allereerst dit: daarover hoef je je geen zorgen te maken: ze zijn allemaal in de buurt en heel veel daarvan zijn Nederlands sprekend en met Engels kun je ook bij de meeste goed terecht. De privé gezondheidszorg aan de Costa Blanca is zeker zo goed als in Nederland en België en er zijn heel wat Nederlandse en Belgische medisch specialisten die hun werkterrein naar hier hebben verplaatst. De meeste Dokters aan de Costa zijn je vertrouwen waard.

En bij ieder publiek ziekenhuis in Spanje, of elke publieke huisartsenpost, word je goed geholpen met de Europese verzekeringskaart (EHIC), waar je in ieder geval verzekerd bent van de basiszorg, of via de identiteit/zorgpas van de Nederlandse of Belgische zorgverzekeraar bij een door jezelf gekozen huisarts of specialist. Waarbij je alleen het risico loopt, dat je cash moet betalen. Een bedrag wat je later terug krijgt van de betreffende verzekeraar. Zeker als je e.e.a. vooraf even gemeld hebt aan je eigen verzekering. Ook je reisverzekering kan daarbij altijd helpen, als er discussies ontstaan over de hoogte van de opgevoerde bedragen.

Goede, betrouwbare zorg voor iedereen

Je bent hier tijdelijk (maar officieel niet langer dan 6 maanden per jaar). Bij Goed & Lekker leven hoort ook, dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je plotseling kiespijn krijgt, last hebt van een wespensteek, iets verkeerds gegeten hebt of allergisch blijkt te zijn voor een stevig zonnetje of als het allemaal toch nog even erger is, en dat er geen goede dokter of betrouwbare specialist in de buurt zou zijn.

Geen wachtlijsten & efficiënt onderzoek

Nog twee onmiddellijk opvallend plezierige zaken nl.: er zijn geen of nauwelijks wachtlijsten en het onderzoek naar de juiste kwaal en behandeling daarvan, is opvallend efficiënt en effectief georganiseerd. Efficiënt, omdat veel onderdelen van het totale onderzoek ter plekke plaats vinden en onmiddellijk in 1 sessie worden afgehandeld. Dus 1e diagnose, bloedonderzoek, foto´s of echo´s maken en de mogelijke uitslag van het geconstateerde, je hoort datgene wat kan, onmiddellijk (voor bloedonderzoek en MRI´s´ets later) en dat bepaald dan ook de effectiviteit, geen of nauwelijks extra (reis)tijd meer kwijt en geen heen en weer gerij naar andere bezoekadressen, plus je krijgt het eerste receptbriefje gelijk mee.

Boter bij de vis

Even wennen was het voor ons wel dat het boter bij de vis is, bij de meeste artsen. Dus voor je het pand verlaat, moet je wel even cash afrekenen. Maar ook hierover goed nieuws, je krijgt het in de meeste gevallen 100% vergoed van de kosten, die je in Nederland en België ook zou hebben betaald, mits je goed verzekerd bent natuurlijk, maar let op incl. een reisverzekering. Dit is bij enkele zorgverzekeraars een voorwaarde. Je declareert dan eerst bij de reisverzekering en hetgeen wat niet gedekt is kan dan bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Uiteraard heb je dan je dan de eigen risicokosten ook al keer eerder in het jaar betaald.

Als de behandeling verder gaat dan het 1e huisartsonderzoek, plus de eerste medicijnen zou ik even bellen met je verzekering om toestemming te vragen voor de volgende stappen, die dan meestal geen probleem zijn want de medische handelingen hier zijn vaak goedkoper, dan in onze thuislanden.

Seguridad Social plus Particuliere Verzekering

Maar als je permanent in Spanje gaat wonen, hoe zit en gaat dat dan met de ziekenzorg?
Dan kom je als eerste altijd in aanmerking voor de zgn. Basisverzekering, zoals wij het ook hebben in België en Nederland, die hier Seguridad Social heet.

De Seguridad Social wordt door de Spaanse Staatsgezondheidszorg aangeboden en elke resident heeft daar recht op, tenminste als hij of zij in Nederland of België de bijdrage aan de Zorgverkeringswet (Zvw, AWBZ en de zgn. nominale premie) betaalt. Daarover zijn door de Nederlandse en Belgische overheid afspraken (verdragen) gemaakt.
Met de Medische Basiszorg geleverd door staatsziekenhuizen, staatsverpleeghuizen, staathuisartsen en staatsspecialisten is niks mis. Integendeel is gewoon prima.
Je hebt recht op een, door de overheid geselecteerde huisarts in de huisartsen post in je woonplaats (Centro Salud), die bij erger je ook weer doorverwijst naar een staatsziekenhuis of specialist in de regio. En dat is dan ook het grote verschil met de zgn. aanvullende particuliere verzekering, waarin je vrijer bent in de keuze van je ziekenhuis, de huisarts of de specialist. Daarover direct meer onder het kopje : Privé Gezondheidszorg. Particuliere verzekeren!

De Spaanse basisverzekering (Seguridad Social) kun je alleen maar krijgen, als je als resident ingeschreven staat in het bevolkingsregister van je woonplaats en je met een schriftelijk bewijs daarvan (Padron Municipal), plus een ingevuld 121 formulier (dat krijg je als je in je thuisland laat uitschrijven van het College van Zorgverkeringen) meldt bij het regiokantoor van Seguridad Social.

Hoe regel je dat?

  1. Informeer je bestaande (Nederlandse/Belgische) ziektekostenverzekeraar over de datum van je permanente verhuizing.
  2. Je ontvangt dan van het College van Zorgverzekeringen het zgn. formulier 121. Let op voor alle familieleden 1 exemplaar.
  3. Schrijf je in in het bevolkingsregister van je nieuwe Spaanse gemeente en
  4. Schrijf je in in de Seguridad Social (leg het formulier 121 over)
  5. Vraag je ziekenfondspas (CIP kaart) aan bij het lokale Centro Salud
  6. Sluit eventueel een particuliere ziektekostenverzekering af. (zie hieronder).

Et voilà, je bent verzekerd en op vertoon van je CIP Kaart worden alle ziektekosten (let op: de medicijnkosten worden niet altijd vergoed, check dit vooraf bij je zorgverzekeraar) vergoed door de staat, waarvoor je uiteraard premie betaald via de Seguridad Social.

Privé Gezondheidszorg? Particulier verzekeren!

Je moet je aanvullend verzekeren om er voor te zorgen dat jijzelf een arts of hospitaal in de nabijheid van je woonplek kunt kiezen, of een huisarts of specialist, die jouw landstaal spreekt en dat wordt massaal gedaan door de hier aanwezige Noord-Europeanen. Je bent dan `redelijk´ vrij in de keuzes, die je wilt maken. Wel even, voor je afsluit, checken of jouw keuze voor de zorgverzekeraar ook klopt met de door jouw gekozen huisarts resp. hospitaal. Meestal klopt dat, want er worden steeds meer samenwerkingsverbanden gesloten, maar als je geen -boter bij de vis- situatie wilt (zie boven) of 100% vergoed wilt krijgen, moet je dat wel even vooraf checken. En let op: men heeft in Spanje geen aanname plicht en dat betekent, dat er nogal wat verzekeringsmaatschappijen een leeftijdslimiet hanteren. Dus dat die bijvoorbeeld voor personen boven een bepaalde leeftijd, specifieke geneeskundige behandelingen uitsluiten. Oncologie bijvoorbeeld. En als je aan de Costa Blanca Goed & Lekker oud wilt worden, is deze wetenschap vooraf wel handig, vinden wij en ondervonden wij.

Je krijgt dan de mogelijkheid je eigen huisarts, specialist of ziekenhuis te kiezen. Je kunt dan dus makkelijker in contact komen met een Nederlandstalige of Vlaamstalige arts, resp. ziekenhuis, of specialist en in de praktijk blijkt, dat je dan sneller en (klant)vriendelijker wordt behandeld. Meer toeters en bellen worden dan verstrekt, grotere kamers komen dan beschikbaar, minder collega’s op de ziekenzaal, is dan eerder bereikbaar. Waarbij het ook een groot voordeel blijkt, dat veel medische diensten leveranciers, een steeds meer en beter contact hebben met Nederlandse verzekerings maatschappijen, zodat de behandeling snel van start kan gaan en de betaling achteraf door de verzekeringsmaatschappij wordt geregeld en nauwelijks problemen geeft.
En dat heeft de medische leverancier graag, merkten wij. Waarmee dan ook het boter bij de vis principe(zie boven) natuurlijk vervalt.

Over een eventueel verschil in medische kwaliteit hoef je niet druk te maken. Zij zijn beide van één en hetzelfde goede niveau, zeker aan de Costa Blanca. De organisatie is wel anders en zoals eerder beschreven, is in het geval van alleen het Spaanse ziekenfonds, (flink) wat minder service en wat minder extra´s te verwachten.

Extra attentie:

bij Thuiszorg opname in een privé verzorgings- of verpleeghuis. Daarvoor kun je contact opnemen met bijv. een privé thuiszorginstelling (ik zou dat doen met een verwijzing van de huisarts).

Deze instelling declareert de thuis- resp. verpleeghuiskosten kosten aan de AWBZ in Nederland en de rekening wordt dan grotendeels betaald door de Sociale Verzekeringsbank, die de AWBZ organiseert. Maar de AWBZ premie moet dan wel geheel betaald zijn en blijvend betaalt worden. Als dat zo is, kan je beperkt (max. 6 maanden) gebruik maken van de thuiszorg in Spanje op kosten van het AWBZ, maar controleer wel vooraf of dit goed geregeld is. Neem dus contact op met de AWBZ in (De Sociale Verzekeringsbank) in Nederland.

Sterkte, want het is flink wat gedoe en een hoop juridische stampij, omdat er sprake lijkt te zijn van rechtsongelijkheid. Op 2 plekken worden er dan immers premies betaald. De Ver. Nederlandse gepensioneerden zijn daar heel druk mee en vooral over het teruggaan naar Nederland, zijn er nog een hoop onduidelijkheden.

Bron ''Costa Blanca voor Jou''