Geen favorieten
*
*
*

Energie certificaat woning Spanje

Het energie-certificaat voor uw woning in Spanje

Een Energie Prestatie Certificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een (vakantie)huis is. U kent dergelijke labels ook wel van de wasmachines en koelkasten en is hiermee redelijk vergelijkbaar. Uiteraard zijn er ook veel verschillen. Met name het vaststellen van het EPC dient door gecertificeerde specialisten uitgevoerd te worden. Deze specialisten kijk onder anderen naar de isolatie, ventilatie, CO²-uitstoot en andere factoren die invloed hebben op de energiehuishouding van de vakantiewoning. Hierbij wordt in kaart gebracht wat het energieverbruik is om het vakantiehuis te verwarmen dan wel te koelen. Uiteraard zullen de specialisten wanneer zij uw vakantiehuis keuren ook met praktische adviezen komen. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas of het aanbrengen van extra isolatie.

Na de inspectie zal door de specialisten een certificaat opgesteld worden die uw vakantiehuis zal gaan krijgen. Deze certificaten gaan van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Vervolgens zal het EPC een geldigheid hebben van 10 jaar.

In het algemeen hebben de wat oudere vakantiehuizen in Spanje een EPC van D of E, terwijl de moderne nieuwbouw woningen aan de Costa vaak een B of C hebben. Dit vanwege het gebruik van duurzame en kwalitatief betere bouwmaterialen. Ook de isolatie speelt een grote rol en de apparatuur in de woning.

Hoe regel ik een Energie-certificaat?

Wanneer u uw vakantiehuis te koop wilt aanbieden of wanneer u uw vakantiehuis voor meer dan 4 maanden gaat bewonen dient u een EPC te hebben. Ook voor vakantiehuizen die verhuurd worden voor meer dan 4 maanden per jaar geldt dit. Indien een EPC ontbreekt loopt de eigenaar van het vakantiehuis een risico een boete te krijgen tussen de € 300 en € 6.000.

Mocht u een energie certificaat nodig hebben dan adviseren wij u deze zo snel mogelijk aan te vragen. In het algemeen zullen de kosten van het EPC ergens tussen de € 175 en € 350 exclusief BTW liggen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw woning. Zodra het bedrag is voldaan maken wij direct een afspraak met onze architect en komen we z.s.m naar uw woning. Het rapport volgt dan meestal de week erna. Alle nieuwe woningen komen standaard met een Energie rapport en certificaat. Voor een tweedehands woning die u gaat verkopen hoeft u eigenlijk pas het certificaat zo´n twee weken voor de notaris te regelen.